HOMENATGE A CATALUNYA

Homenatge a Catalunya relata la implicació de l’escriptor George Orwell en la revolució i la guerra civil espanyola. Es tracta d’un llibre embruixat d’imatges, que trobem als informatius cinematogràfics i en particular als reportatges filmats pels operadors anarquistes de la CNT a Barcelona i al front d’Aragó. Explorant aquestes imatges, la pel·lícula pretén compartir l’experiència d’Orwell a Espanya a través d’una nova experiència, una experiència de cinema.



Frédéric Goldbronn va descobrir les imatges de la revolució espanyola el juliol de 1977 a Barcelona, ​​quan, com a jove activista llibertari i fervent lector d’Homenatge a Catalunya, va participar a les Jornadas libertarias internacionales, quan l’anarquisme espanyol semblava renàixer de les seves cendres, després de quaranta anys de dictadura..

Format en cinema documental a l’Ateliers Varan a principis dels noranta, llaura tossudament en la seva filmografia un solc de cinema que busca, seguint les petjades de Walter Benjamin, « la porta estreta del passat » explorant les seves traces, un cinema que construeixi el seu imaginari de la part documental que el va constituir.

“A les pel·lícules del cineasta, són les imatges del passat les que tornen a la vida. Els fantasmes del sanatori provoquen una doble resurrecció : la del sanatori estudiantil de Saint-Hilaire-du-Touvet a Isère així com la presència entre els seus murs d’un escriptor il·lustre, Roland Barthes. Frédéric Goldbronn insufla una força hipnòtica a la seva pel·lícula, que pren els adorns d’una partitura musical. » (Eva Markovits, revista Images documentaires)

“Estic profundament emocionat per aquesta recerca que deixa a una dona amb el seu costat fosc, les seves ferides, el preu d’una llibertat que en aquell moment era inacceptable. Aquest acte d’amor que uneix els seus cinc fills separats al voltant de la mare del director també qüestiona els vincles familiars, maternals i germans. Això és meravellós. » (Annie Ernaux)

L’any vinent, la revolució és una pel·lícula dedicada a Maurice Rajsfus. Si els anarquistes i tots els entusiastes de la llibertat coneixen bé Maurice a través de la seva cinquantena d’obres antiautoritàries i anticolonialistes, així com dels seus articles a les columnes de Le Monde Libertaire, sabem molt menys de la història íntima de l’autor. Gràcies a aquesta pel·lícula, l’error es corregeix. » (Le Monde libertaire)

« La maternitat d’Elna apareix avui com una aberració lluminosa, un santuari inesperat enmig de l’infern representat pels camps d’internament d’Argelers, Gurs, Ribesaltes o Sant-Cebrià. » (Télérama)

“Com, des de les profunditats d’un bar de Barcelona, ​​un vell, que no ha renunciat a res, reviu l’única revolució proletària occidental, la del juliol de 1936, la que després descriuria l’escriptor George Orwell en el seu Homenatge a Catalunya. » (Edouard Waintrop, Libération)

« Aquest documental rodat amb una simpatia evident s’enfronta al reclús rebel i descarat, que fa tot el possible per demostrar que no s’ha trencat, amb imatges del seu passat, de la seva infantesa, amb els breus moments de felicitat viscuts entre dues estades a la presó. Però sobretot dóna veu a la seva dona, magnífica, afligida i tendra. » (Le Monde)